ShaShinKi.com - 468x60

Monday, February 8, 2010

The Day the Malaysia Civil Defence asked us for a bribe!


Nowadays in our daily life, any cultures are bribe cultures from the bottom to the top. People in those cultures often dislike the practice, but recognize it as a part of life, plain and simple (whether or not they partake). Should a we as a Malaysian citizen ever give a bribe? Learn about the culture and how people see bribes. Some countries give "tips" with no more sense of guilt than we give tips to waitresses. Ask locals about this! Ask the opinions of your dad or mum, or highly respected people around you like a lawyer or CEO of a big company. Learn how people in your culture ask for bribes. For example, in my country they offer you a "coffee" if they want something done. Sometimes the "coffee" is a lot more expensive than Starbucks!

Trust me!

So this was happening on last Sunday, 7th February 2010 in Klang Botanic Garden;

(Dialogue in Bahasa Malaysia with English translation)

Pada suatu pagi yang segar dan ceria, saya dan ahli kumpulan saya sedang menunggu pelanggan kami untuk membuat satu pengambaran video pendek untuk majlis perkahwinan mereka yang akan datang...
On a very refreshing and cheerful morning, my team and I was waiting for a client to do a short video shooting for their coming wedding ceremony....

Tiba-tiba 3 orang Polis Bantuan, 2 orang anggota RELA dan 2 orang Pertahan Awam muncul dengan bermotosikal di hadapan kami.
Suddenly 3 Auxiliary Policemen, 2 members of RELA and 2 members of Civil Defence came approach us with their motorcycles.

Thomas, salah seorang anggota RELA mula menujukan beberapa soalan kepada kami;
Thomas, he was one of the RELA members starts asking us questions;

Thomas: Buat aper kat sini? (Kami masa tu sedang duduk kat kaki lima tepi jalan dekat kereta kami)
Thomas: What are you guys doing here? (We were sitting on the sidewalk at that time near our car)

Dedek: Tengah tunggu client nak buat shooting video kahwin.
Dedek: We are waiting for our client to do a wedding video shooting.

Thomas: Video kahwin?
Thomas: Wedding video?

Dedek: Ya, video kahwin shooting kat taman ni.
Dedek: Yes, wedding video we shooting at this garden.

Thomas: Minta IC...
Thomas: IC please...

Selepas kami memberikan kad pengenalan kami, Thomas bertanya lagi;
After handling them our identification card, Thomas ask more questions;

Thomas: Dari Selayang? Jauhnya ambil video, canggih ke taman ni? Dekat Selayang takder ke taman?
Thomas: From Selayang? So far away just to take video, is this garden so high tech? Is there no garden in Selayang?

Dedek: Kami sebenarnya buat shooting based on client, lagipun client kami tinggal dekat sini, Andalas...
Dedek: We actually do our shooting based on client's demand, plus our client stay nearby, it's in Andalas...

Salah seorang anggota RELA merekodkan butir-butir kad pengenalan kami lalu Thomas pun meminta lesen memandu Dedek.
One of the RELA member record down our IC details while Thomas ask for Dedek's driving license.

Thomas: Ini kereta encik?
Thomas: Sir, is this your car?

Dedek: Ya, nak tengok bonet belakang kereta?
Dedek: Yes, wanna see the back boot?

Dan kami pun membuka bonet belakang untuk diorang ni la yang mana dipenuhi dengan peralatan canggih-manggih video kami... haha... :p
And so we showed them the back boot of the car which was filled with our high tech video equipments... lol :p

Mereka semua mengelilingi kereta kami dan mereka perasan yang roadtax kereta kami telah pun tamat tempoh seminggu yang lalu.
They all surrounded our car and they noticed that our car road-tax has already expired a week ago.

Thomas: Road-tax mati?
Thomas: Expired road-tax?

Dedek: Eh, tak perasan pula. Busy sangat dengan kerja sampai terlupa nak renew road-tax. (Ya, itu memang silap kami)
Dedek: Oh, I didn't notice it. I was too busy with my work until I have forgotten to renew my road-tax. (Yes it was our fault)

Thomas: Ini tak boleh ni, ni nak kena saman ni.
Thomas: Like this cannot, I must summon you for this.

Dedek: Kalau begitu, encik saman jerlah
Dedek: If that is so, just go ahead and summon me.

Thomas: So macam mana? Nak saman ke aper???
Thomas: So how? Do you want to be summon or what???

Dedek: Encik saman jerlah, encik kan menjalankan tugas.
Dedek: Just go ahead and summon us sir, you are doing your job.

Thomas: Kita nak saman ni...
Thomas: We are going to summon you...

Dedek: Sukati encik la nak saman (dengan nada ketawa).
Dedek: Up to you to summon me (with laughing voice tone).

Thomas: Apa gelak-gelak? Kitorang bukan suka nak saman.
Thomas: Why are you laughing? We dislike to summon you people.

Dedek: Aper nak buat, encik kan menjalankan tugas.
Dedek: What can I do, you are doing your job, sir.

Sekarang dia tunjuk muka sebenar dia...
Now he is revealing himself...

Thomas: Kamu nak saman ke 'kantau'??? (kantau = rasuah *suatu sebutan Cina yang digunakan oleh golongan Melayu sebagai rasuah)
Thomas: So do you want a summon or 'kantau'??? (kantau = bribe *a chinese phrase which is used by Malays as bribery)

Dedek: Encik saman jer la... duit dalam dompet ader 15 ringgit je ni...
Dedek: Sir, go ahead summon us... I only left RM15 in my wallet now...

Jadi diorang pun saman kami... agak mengelirukan... takder denda pun, terus nak jumpa majistret.
So they gave us this summon... kinda confusing... not a fine, but need to attend the magistrate.

Pastu diorang pun kembalikan kad pengenalan kami dan ahli kumpulan saya sempat lagi mengetawakan saya sebab muka saya kat dalam kad tu terlalu cerah.... tetiba pula seorang polis bantuan marah kat kami dan mengingatkan kami supaya cepat-cepat membaharui cukai jalan kereta kami. Kami langsung tak takut dengan diorang masa tu... 7 orang nak gertak kami bertiga, kalau orang lain bolehlah... sorry yek tuan-tuan polis... haha...
They return back our identification cards and my teammates laughed at my card because my face was too white on it... and suddenly one of the police angrily reminded us to renew our road-tax as soon as possible. We were so not scared at the situation... 7 guys wanted to bully the three of us, if other people maybe they can... so sorry dear sirs... haha...

Pengajaran pada hari itu, kalau nak pandu kereta mewah ingat-ingatlah untuk membaharui cukai jalan kereta tu, kalau tak nak kes begini terjadi pada diri anda!
The moral of the story, if you want to drive a luxury car, do always remember to renew your road-tax or else this case might happen to you!

Be safe, drive carefully, take care! :D


-PEACE-

ShaShinKi.com - 300x300 Nikon